Инструкции за монтаж на фолио за прозорци

Подготовка на помещението за монтаж на фолио

LLumar България предлага преди да започнете с монтажа, да обърнете внимание на чупливите предмети в стаята. Постарайте се да ги преместете на безопасно разстояние. Освободете колкото е възможно повече пространство за работа около прозорците. Където е възможно свалете завесите, щорите и други обекти близо до стъклата. Обикновено пердета и завеси могат да се завържат по начин, по който да не пречат на работата, но и да запазите чистотата им. Ако работите в офис или търговско пространство се можете да потърсите мястото където е безопасно да поставите материалите и инструментите си.

Почистване на стъклата за да може да се постави фолиото

1. Огледайте внимателно стъклото за места с концентрация на мръсотия, боя или силикон преди да намокрите стъклото. Ако е необходимо отстранете тези замърсители с малкото острие - GY400/411. Това сухо остъргване е нужно най – вече за стари или боядисани дограми.

Почистване на стъклото2. Напръскайте цялото стъкло с почистваща смес отвода и шампоан с неутрално PH 5.5 (обикновено бебешките са такива), с инструмент Triumph HA310 започнете да почиствате изстъргвайки стъклото. Внимавайте да не вкарвате острието в ръбовете на прозорците тъй като може да повредите уплътненията на дограмите или да счупите стъклото. Уредът трябва да се държи косо, а движението е от горе на долу (фиг.1).Тази операция се повтаря до тогава, до когато по стъклото не останат никакви полепнали частици. Почистването на стъклото е от изключително важно, защото след поставянето на фолиото една малка частица може да причини 5 пъти по-голямо мехурче.

3. Вземете суха хартиена кърпа и оберете от ръбовете насъбралата се мръсотия и прах. За тази операция е нужно предварително да подберете материали, които не оставят частици по стъклото, защото работата Ви се обезмисля.

Подготовка на фолиото за монтаж на стъклото

Има 3 системи за сваляне на предпазния слой и полагане на фолиото LLumar, сега ще разгледаме най-често използваната

Използване на съседно стъкло, като помощно средство:

Премахване на защитния слой на фолиотоТози метод се използва най-често за поставяне върху по-малки стъкла. Напръскайте с вече посочения разтвор съседно стъкло и поставете фолиото със защитния слой срещу вас. Внимателно отлепете защитния слой в някой горен ъгъл (фиг.2). Сега може да направите финалното почистване (виж следващата стъпка). Щом приключите финалното почистване махнете защитния слой като напръсквате всяка част от лепилната повърхност, която се е показала. Махнете фолиото от стъклото, където е стояло до сега (фиг.3) и го инсталирайте на стъклото, което току що сте почистили. Монтажа на фолио изисква да сте намокрили и фолиото и стъклото обилно. Това е така, защото по този начин монтажа става много по-бърз, а рисковете да се нарани фолиото са много по-малки. Фолиото е много крехък материал и за това, Вие трябва да сте много внимателни, както при неговото транспортиране, така и при подготовката и монтажа.

Финално почистване на стъклото преди монтажа

Последно почистване на стъклотоВремето за изпълнение винаги е важно. Финалното почистването с гумена миячка TO610/620 е най- добре да се направи секунди преди инсталацията на фолиото поради вероятността нов прах да се настани върху вече почистената повърхност. Затова най-добрия вариант е да подготвите фолиото преди последното почистване. Напръскайте значително количество разтвор по цялото стъкло. Използвайки инструмент с подходяща ширина, започнете от горния ъгъл и почиствайте като движите хоризонтално и надолу, като внимавате да не оставяте непочистени места (фиг. 10). След като вече сте обрали мръсотията от ръбовете и ъглите, хартиени кърпи не са ви нужни на този етап. Важно е единствено да се погрижите повече прашинки да не полепват по стъклото.

Поставяне на фолиото

1. Напръскайте цялата стъклена повърхност с разтвор, не трябва да има сухи места за да не залепне фолиото преждевременно и да ви попречи да поставите фолиото в желаната позиция. Фолиото би трябвало естествено да застане върху стъклото и да е лесно за манипулиране до желаната позиция. Трябва да се опитвате да постигнете това с минимални движения за да не полепва прах и други замърсители по фолиото.

2. Напръскайте, но по-леко чрез т.нар. водна мъгла, повърхността, която гледа към стаята. Това ще позволи на инструментите да се плъзгат по повърхността на фолиото без да го разместват. С миячка Pro Cleaner направете 2 – 3 хоризонтални движения за да фиксирате фолиото преди изрязването му.

Изрязване на фолиото по ъглите и дооформяне

Изрязване и оформяне на фолиото5 странния инструмент EB550 е най-често използван за водач при рязането, за да се натисне фолиото до ръба на стъклото и да се постигне най-точен и прав разрез (фиг.11). Изрежете фолиото според дадения размер използвайки нож Olfa (острието му е по меко от стъклото и не го драска). Много важно е да не впръсквате струя разтвор в ръбовете и ъглите на дограмите след като фолиото вече ги покрива, тъй като по този начин може да изкарате мръсотия която да замърси почистената преди това стъклена повърхност. Много често различните видове дограми позволяват фолиото да се подпъхне под държачите им, но в много случаи това е невъзможно. Преди да монтирате фолиото Вие трябва да сте на ясно възможно ли е такова подпъхване или не. С подпъхването на фолиото Вие можете да сте сигурни, че няма да се получат проблясъци и цялото Ви стъкло ще бъде покрито. Подпъхването помага и за подобряването на сигурността при счупване на стъклото.

Изтласкването на водния разтвор

Изтласкване на течността1. След като сте изрязали фолиото до желаните размер и форма отново напръскайте с разтвор повърхността, която е към вътрешността на стаята. Сега сте готови за крайното изкарване на водата изпод фолиото. Започнете от центъра в горната част на прозореца, работете вертикално и хоризонтално от центъра към страните като се спускате надолу по стъклото. Минете по този начин цялата повърхност с твърд постоянен натиск като препокривате движенията си. Последното е особено важно за да не останат следи с остатъчен разтвор. Повторете движението 2-3 пъти.

2. Обвийте широката страна на вашата шпакла с хартиена кърпа. Поставете обвитата част на около 15 см от дограмата и с твърд натиск и движение към дограмата изтласкайте последната вода останала между фолиото и стъклото. Тъй като хартията попива вода я нагласяйте периодично за да има резултат от това движение. То се използва при фолиа с SR недраскащо се покритие.

Инспекция на свършената работа

1. При възможност излезте навън и огледайте стъклената повърхност. Ще видите неща, които не се виждат от вътре, като водни мехури, които са се получили от събирането на разтвор на едно място. Много е важно те да се отстранят (причинени са от слабо или непостоянно изтласкване на водата), тъй като клиента изобщо няма да е доволен с такова „петно” на което му трябват седмици да изсъхне. Много често такива места съдържат и въздушни мехурчета, които при изсъхването на водата ще се съберат на едно място и ще са съвсем явен дефект. Затова в такива случаи е наложително продължаването на работата до отстраняването им.

2. Ако видите събиране на много мръсотия или въздушни мехури можете да отлепите внимателно тази част от фолиото, да ги почистите и да я поставите отново. Това е възможно в случай, че фолиото е току що поставено и все още не е залепнало. Затова като правило фолиа се поставят от страната на сградата, която в този момент не е огрята от слънцето, в противен случай фолиото залепва много бързо. При отлепване задължително подсушете ръбовете на дограмата. Всяка акумулация на вода ще бъде засмукана под фолиото при отлепянето му, което може да наложи цялостната му замяна.

3. Не се притеснявайте от малки водни балончета, които остават- те са нормално явление. До 10- 15% от разтвора остава между фолиото и стъклото веднага след монтаж. С времето ще се изпарят през фолиото. Клиента трябва да е уведомен за това колко време „узрява”- засъхва фолиото.

 

*По принцип няма проблем фолио да се монтира през зимата. Фолио не трябва да се полага само в случаите, когато водният разтвор може да замръзне. Препоръчителната температура на монтаж е над 6 градуса по целзии.

**При монтажа на защитни фолиа има ще стъпки и по различни инструменти, които се използват поради спецификата на фолиото.

LLumar препоръчва да използвате услугите на опитен монтажист! LLumar България не може да поеме гаранции в случаи, когато фолиото не е монтирано от професионален монтажист!

БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪРВО МЯСТО! ВИНАГИ ДРЪЖТЕ КОМПЛЕКТ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ НА БЛИЗО!

 

Коя марка фолио за стъкло да избера?

Често задавани въпроси за LLumar По света съществуват редица търговски марки фолио за стъкло, доставени от различни фирми обявяващи се за производители. С някои важни факти, ние се опитваме да помогнем от тази каша да изберете надеждната марка.

Научете за LLumar Научете повече

Референции

Референции на LLumar

LLumar подобрява световно-известни сгради от десетилетия. Вижте подробна информация за подбраните проекти.

Референции с фолио LLumar Научете повече

Нашите партньори

Energystar
The National Fenestration Rating Council
The American Institute of Architects

The American society of Interior Designers
Building Owners and Managers Association International

Double Glazing & Conservatories Trade asotiation

US Green Building Concil
NAESCO

Association of International Metallizers, Coaters and Laminators
Green Planet
Speciialty Equipment Market Association
International Window Film Association
Protectiveglazing Association
TUV Rheinland
Skin Cancer Association